Paša gatavotais - ar citu vērtību
Ierasts, ka svētki nozīmē bagātīgāk klātu galdu, un katrai saimniecei ir tie ēdieni, kas garšo un padodas vislabāk. Skolotāja SANTA ŠĶĒLE vislabprātāk gatavo un eksperimentē ar desertu, kūku receptēm, ar gardumiem iepriecinot arī ģimeni, draugus un kolēģes. - Man pašai tā ir vājība - ļoti garšo dažādi deserti un saldumi. Ieejot veikalā un ieraugot sastāvā, ka kūkas un gardumi ir pilni ar palmu eļļu un ko tik vēl ne, saproti, ka paša gatavotais ir vismaz kaut cik veselīgāks - cik jau nu saldumi var būt veselīgi. (Smejas.) Tā kā pilnībā no gardumiem atteikties nevaru, pašas gatavotajiem toties zinu, ka margarīna vai palmu eļļas vietā ir sviests un citi produkti ar augstāku kvalitāti, - teic Santa.
Viņa nāk no Lubānas, un lubānieši esot vieni no čaklākajiem un darbīgākajiem Madonas reģiona iedzīvotājiem. Teju vai katra piektā sieva esot prasmīga kūku cepēja, un vietējie jau esot izlutināti ar to, ka uz katriem svētkiem var izvēlēties citu kūku, citu cepēju. Pirms diviem gadiem arī Santa Šķēle piedalījusies kūku konkursā, kas rīkots Aiviekstes svētku ietvaros. Pārsteigusi gan kūku cepēju, gan apmeklētāju lielā atsaucība, un pasākums izvērties lielisks; turklāt izdevies savākt gana lielu ziedojumu summu Lubānas baznīcas jumta atjaunošanai.
Dzimtā sakņojas arī gūtās saimnieciskās prasmes, kā secina Santa, visas radu sievietes ir spēcīgas virtuvē - katrai ir savi firmas ēdieni, kas padodas vislabāk. - Vecvecāku mājas laukos ir tā vieta, kur mūsu radu saime satiekas regulāri, arī uz lielākiem svētkiem. Katrs ko savu pagatavo, atved, un svētku galds ir sagādāts. No manis parasti sagaida kūkas, māsai, piemēram, padodas otrie un gaļas ēdieni, salāti, un tā ir ar katru mūsu ģimenē, ka visbiežāk gatavo ko savu, - viņa pastāsta.
Santa saimniekot virtuvē mācījusies jau bērnībā; labs pavārs bijis tētis - Santa joprojām pieturas tikai pie viņa kotlešu receptes. Kad mācījusies 1. klasē, saslimusi Santas mamma, slimība apgrūtinājusi viņas pārvietošanos. Santa atminas: - Tādēļ vairāk ēst gatavoja tētis, arī man ar māsu bija jāiesaistās mājas solī, ēst gatavošanā, gatavojām mammai pusdienas uz darbu. Mans pirmais meistarstiķis bija gaļa, kas noturēta medū. Biju vēl tāda 5.-6. klases skolniece. Pat tagad man saglabājusies vecu vecā pavārgrāmata, kurā esmu pierakstījusi receptes.
Pēc Lubānas Santa devusies studēt uz Liepāju. Dzīve tik tālu prom no mājām, 90. gadi - arī tas mācījis būt patstāvīgai un radošai, sevišķi uz svētkiem sadomājot, ko un kā pagatavot, lai tas būtu kas īpašāks. Jo veikalos jau nebija tādas pārbagātības, kāda ir šobrīd. Pārnākot uz Madonu, Santa uzsāka strādāt Madonas pilsētas vidusskolā, sākumskolas posmā; pirmais gads skolotājas amatā tika aizvadīts tā saucamajā mazajā skoliņā.
Šobrīd viņa māca 4. klasi un pasniedz visu, izņemot angļu valodu, sportu, mūziku un datoriku. Jaunus izaicinājumus sagādā kompetencēs balstītā mācību pieeja, līdz ar to arī vakaros nākas gatavoties nākamajai darba dienai - ne vienmēr atliek daudz brīvā laika.
- Labi, ka pašu bērni jau ir izauguši, viens savā dzīvē, otrs vēl studē. Tad nu ar gardumiem iepriecināt mājiniekus sanāk vairāk brīvdienās, - atzīst Santa.
Receptes viņa uzmeklē pavārgrāmatās, internetā, žurnālos, ar māsu ir pat viesojušās pie Lubānas kūku cepējas, lai iemācītos, kas tā īsti tāda ir - „lupatiņu" kūka. Santa turpina: - Patīk gan tādas receptes, kas neprasa ļoti daudz darba, bet rezultāts ir labs, gan arī receptes, kuras no jauna jāapgūst. Nedzenos pēc jaunākajām tendencēm kūku pasaulē, bet, ja kādreiz kas ļoti iegaršojas, pamēģinu arī pati. Ir gan bijis arī tā, ka ne viss man sanāk un izdodas.
Kā viņa secina, katram cilvēkam ir sava kūku gaume - vienam garšo saldākas, otram vajag, lai torte būtu svaigas un skābenas garšas, piemēram, siera kūka. Attiecīgi uz svētkiem kūkas jāpielāgo jubilāra gaumei.
- Visi jau ir sapratuši, ka paša gatavotā ēdienā tiek ielikta cita enerģija, kā ierasts teikt, mīlestība. Tāpēc tā vērtība ir cita - gan uztura, gan enerģētiskā vērtība - paša gatavotajam, - pauž Santa.


Čipsu salāti
Svaigs kāposts,
gurķis,
paprika,
tomāti,
iepakojums čipsu,
citrons,
etiķis,
majonēze,
krējums,
tomātu mērce,
dilles,
sāls,
cukurs,
citronpipari.
1. Svaigu kāpostu sarīvē un samaisa ar citrona sulu, cukuru, sāli un etiķi (pēc garšas) un liek traukā kā pirmo kārtu.
2. Sagriež svaigu gurķi un papriku, liek otrajā kārtā un pārkaisa ar citronpipariem.
3. Trešajā kārtā liek sasmalcinātus čipsus un pa virsu kārto smalki sagrieztus tomātus.
4. Visu pārlej ar mērci, kas gatavota, sajaucot majonēzi (krējumu), tomātu mērci, citrona sulu, cukuru, sāli un dilles.
5. Visbeidzot pārkaisa ar sasmalcinātiem čipsiem. Būtiski! Salātus vēlams kārtot īsi pirms pasniegšanas, lai čipsi neizmirktu un saglabātos kraukšķīgi.

Riekstu un žāvētu augļu torte
Tortei:
500 g sviesta,
2 glāzes cukura,
4 ēdamkarotes skāba krējuma,
1 tējkarote sodas,
paciņa vanilīna cukura,
2 ēdamkarotes medus vai ievārījuma,
300-500 g žāvētu aprikožu, riekstu, rozīņu, plūmju, mandeļu (pēc izvēles),
4-5 glāzes miltu.
Krēmam:
putukrējums,
skābs krējums.
Dekorēšanai:
auzu pārslas,
sviests,
cukurs.
1. 500 g sviesta saputo ar 2 glāzēm cukura. Pievieno 4 ēdamkarotes skāba krājuma, 1 tējkaroti sodas,
1 paciņu vanilīna cukura, 2 ēdamkarotes medus vai ievārījuma. Klāt pieber apmēram 300-500 g sagrieztu žāvētu aprikožu, rozīņu, plūmju, riekstu, mandeļu (ko katrs vēlas). Beigās pievieno 4-5 glāzes miltu (tik daudz, kamēr mīkla nelīp pie rokām).
2. Gatavo mīklu liek tortes formā pēc iespējas plānākā kārtā un 200 grādu temperatūrā cep zeltaini brūnu. Kārtu skaits ir atkarīgs no cepamformas lieluma.
3. Kad izceptās plāksnes ir atdzisušas, kārto vienu virs otras, pa vidu smērējot nesaldu putukrējumu un skābu ievārījumu.
4. Tortes malas un virspusi apber ar karamelizētām (sviestā un cukurā apceptām) auzu pārslām.

Krēmīgā ābolkūka
180 g sviesta,
1 ola,
2 ēdamkarotes skāba krējuma,
150 g cukura,
1,5 tējkarotes cepamā pulvera,
350 g miltu,
āboli vai rabarberi.
Krēmam:
2 lielas olas, 4 olu dzeltenumi,
140 g cukura,
800 ml piena,
1 tējkarote vanilīna cukura,
3 ēdamkarotes kukurūzas cietes,
pūdercukurs.
1. 180 g sviesta sajauc ar 1 olu,
2 ēdamkarotēm skāba krējuma,
150 g cukura, 1,5 tējkarotēm cepamā pulvera un 350 g miltu. Mīklu samīca un uz stundu ieliek ledusskapī.
2. 2/3 mīklas kārto plānā kārtā veidnē, nedaudz paceļot uz augšu maliņas.
3. Pa virsu liek sagrieztus ābolus vai rabarberus.
4. Visu pārlej ar sagatavoto krēmu: 2 lielas olas, 4 olu dzeltenumi,
140 g cukura, 800 ml piena, 1 tējkarote vanilīna cukura, 3 ēdamkarotes kukurūzas cietes liek vārīties, nepārtraukti maisot, kamēr masa sabiezē.
5. Virspusi pārber ar 1/3 daļu sarīvētas atlikušās mīklas un liek 180 grādu temperatūrā cepties 30-40 minūtes.
6. Gatavu pārkaisa ar pūdercukuru.


20.11.2020.