Kazas siers, saldējums un citi labumi
Bērzaunes pagasta zemnieku saimniecībā "Līvi" pandēmijas laiks bija izteikti smags - produkcijas noiets apstājās, tūrisma plūsma izbeidzās. Zemnieku saimniecības "Līvi" īpašnieks Raimonds Melderis atzīst, ka "Covid-19" nestā krīze veicināja citas aktivitātes: - Ziemā uzsākām gatavoties jaunajai tūrisma sezonai - lai apkalpošana būtu civilizēta un ērta, nolēmām līdzās kazu fermai atvērt veikaliņu. Visi pandēmijas pasākumi to veicināja paveikt iespējami ātrāk. Var teikt, ka tas bija izdzīvošanas jautājums, jo sadarbība ar restorāniem apstājās, mūsu produkcijas lielie noņēmēji darbību apturēja. Viens no biznesa partneriem, ar kuru sadarbojamies, ir šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, bet viņš nebūt nav lielākais, drīzāk - atpazīstamākais. Caur viņu mums izveidojās sadarbība ar airBaltic, apkalpojām vairākas lidsabiedrības līnijas, bet ārkārtējās situācijas laikā arī tas apstājās un joprojām nav atjaunojies. Mums šī sadarbība ļoti patika, pasaules prakse ir tāda, ka strādā ar vieniem ražotājiem, neatbalstot nacionālos, bet Latvijas aviolīnija darbojās citādi. Tagad tas zudis.
- Kaut kas dzīvē vienmēr mainās - viena vieta aizveras, citur durvis atveras, - Raimonds nezaudē sev raksturīgo optimismu. - Vakar, piemēram, bija interesanta saruna, iespējams, veidosies modelis jaunai sadarbībai. Runāju ar ājurvēdistiem, kazas piena produkcija ir tas, ko viņi godā, un vēlas iepirkt. Protams, viena lieta ir sarunas, pavisam cita - kā tas iegriezīsies. Visbiežāk sadarbība pagriežas tur, kur vismazāk to esi gaidījis.
Jautāts, vai madonieši kazas piena sierus savā ēdienkartē ir atmetuši, Raimonds paslavē: - Ja visā Latvijā mūsu sieru tā cienītu kā Madonā, tad mums būtu nevis viena, bet daudz vairāk kazu fermu. Ar novada cilvēkiem un viņu izvēli viss ir kārtībā!
Atgādināšu, ka zemnieku saimniecība "Līvi" ražo kazas piena sieru, un lielākoties tas ir mīkstais siers ar dažādām piedevām - sierāboliņu, ķiplokiem, baravikām un kaņepēm. Klasika, protams, ir kazas piena siera bumbas ar ķiplokiem augu eļļā, kas ievietotas stikla burciņā ar uzmundrinošo nosaukumu "Labrīt".
- Veikaliņā piedāvājam arī saldumus - saldējumu un konfektes. Saldējumu ražojam jau vairākus gadus, sākumā mēģinājām ar dažādām garšām, palikām pie vaniļas saldējuma, - vēsta Raimonds.
- To iecienījusi arī mana ģimene, bērni, draugi. Konfektes nāca smagi, tāpēc par kaziņu končām neesmu apmierināts, kā tai teicienā - liela brēka, maza vilna. Veikalā piedāvājam arī pončikus, veselīgu uzkodu, kas līdzīgi konfektēm paplašina mūsu sortimentu. Uz ātro pacienāties, remdēt izsalkumu šādā veidā ir iespējams. Ārā ir galds, cilvēki piestāj, atvelk elpu, atpūšas.
Jautāts, vai atjaunojusies tūrisma plūsma, Raimonds komentē, ka pēc pandēmijas "Līvos" ir bijušas tūristu grupas, bet skaitliski lielas - reti: - Cilvēki piesakās, bet daudz vairāk iegriežas ģimenes, mazas kompānijas. Kaut kur jau ļaudīm ir jādodas, cilvēki pamazām ceļošanu atsāk.
Piebildīšu, ka Raimondu Melderi var dēvēt par nopelniem bagātu kazkopi. 2009. gadā no toreizējā Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera rokām viņš saņēma Atzinības krusta diplomu, kurā godināts par Atzinības krusta kavalieri. Kazkopību Raimonds iesāka pirms 25 gadiem ar simt kazām, šobrīd viņa saimniecībā ir vairāk nekā trīssimt kazu. - Mazliet samazinājām ganāmpulku no tā, ko plānojām kā gaļas noietu, - atklāj kazkopis. - Pie tā ceru atgriezties, bet šobrīd nevēlos zaudējumus. Viss mainās: ko vajag, to ražojam, mēģinām paplašināt sadarbību ar mazumtirdzniecības ķēdi "Maxima". Lielveikali faktiski bija tie, kas pandēmijas situācijā mūs izglāba, ļāva izdzīvot.
Vaicāts par veikalu savā saimniecībā, Raimonds priecājas, ka cilvēki to ir pamanījuši: - Jau tad, kad tikko skrūvēju veikaliņa uzrakstu, pirmais pircējs bija klāt. Veikalam vēl gribētu klāt redzēt kafejnīcu, labu kafijas automātu, un gan jau uz priekšu viss pamazām ies. Vai man tas patīk tīri aiz andeles, no biznesa viedokļa? Ja tas kopīgajā frontē ko maina un velk uz priekšu, kāpēc ne!
- Rezonanse patiešām jūtama, pie mums iegriežas garāmbraucēji, arī pastāvīgie klienti, - apstiprina pārdevēja Kristīne. - Kas man vislabāk garšo pašai? Visvairāk esmu iecienījusi siera bumbas ar ķiplociņu, bet visa produkcija ir laba, veselīga, ekoloģiska un dabiska. Jaunums ir kaņepju siers, tam klāt ir kaņepju aizdars. Var drupināt, griezt, vizuāli izskatās un griežama kā siera desa.
Kristīne apliecina, ka grūtākais saimniecībai bija pandēmijas periods - apmeklētāju nebija, īsts tukšums: - Visi bija sabijušies, tagad dzīve pamazām atsākas.


30.06.2020.