Izveidos "Madonas Uguns siera" ražotni
LIAA Madonas biznesa inkubatorā pavasara uzņemšanas sesijā tika uzņemti pieci jauni dalībnieki, galvenokārt pārtikas ražošanas nozarē. Starp inkubatora dalībniekiem - arī SIA "Madonas Uguns siers" - jauns uzņēmums, kas gatavojas Madonā atvērt Premium klases siera ražotni. Uzņēmuma ražotnes telpas izvēlētas Madonā, Rīgas ielā 11.
Uz sarunu aicināju SIA "Madonas Uguns siers" valdes locekli Lāsmu Adamoviču.

- Iepazīstiniet ar savu uzņēmumu!
- Šis ir jauns uzņēmums, kas dibināts šā gada martā. Uzņēmums tika dibināts ar mērķi, lai ražotu sieru. Zinājām, ka LIAA Madonas biznesa inkubatorā būs pavasara uzņemšana, tāpēc kārtīgi sagatavojāmies. Esam ļoti pateicīgi par iespēju, ka "Madonas Uguns siers" ir uzņemts Madonas biznesa inkubatorā. Paveikts nozīmīgs sagatavošanās darbs, tā nav tikai ideja, ka taisīsim sieru. Tika veikta izpēte, kas notiek siera tirgū, kāds ir pieprasījums, kas cilvēkiem interesē, un sapratām, ka tā ir ļoti perspektīva nozare. Pirmkārt, sāksim ar to, ka siera patēriņš Latvijā ik gadu pieaug, cilvēki izvēlas arvien dažādākas šķirnes. Viens iedzīvotājs gadā apēd vidēji 20 kg siera, mēs gatavojamies palīdzēt "Siera kluba" vēlmei, lai sieru lietotu vēl vairāk. Lielāko daļu no Latvijā saražotā siera eksportē, un eksporta tirgū nākotnē redzam arī "Madonas Uguns siera" vietu.

- Kādu siera veidu iecerēts ražot?
- Darbība uzsākta ar Raclette šķirnes siera ražošanas eksperimentiem. Tas ir puscietais siers ar īpašu pasniegšanas rituālu. Sākumā bija iecerēts, ka gatavosim sieru pēc Šveices receptes, bet šobrīd, jau eksperimentējot ar garšām, sapratām, ka tā būs mūsu uzņēmuma individuāla siera recepte, ko nesiesim klāt pie konkrētas šķirnes. Tas būs "Madonas Uguns siers" - īpašais un vienīgais. Tur būs iekšā mūsu noslēpumi un sastāvdaļas. Visgardākā siera ražošanas pamatā būs visaugstākās kvalitātes izejvielas, rūpīgi izstrādātas receptes un profesionāļu komanda. Piens tiks iepirkts no vietējiem piena ražotājiem, un šo garšu neviens citur nespēs sasniegt. Nākotnē kādu šķirni varētu ražot no bioloģiskā piena.

- Jaunu produktu parasti visi gaida ar nepacietību. Cik tālu esat eksperimentos?
- Domāju, ka pirmais siers, ko publiski varēsim iedot novērtēšanai un nogaršošanai, varētu būt gada beigās, ap Ziemassvētkiem, jo sieram ir nepieciešams nogatavināšanas process. Šobrīd eksperimentējam Praulienā, kur ir uzņēmuma reģistrācijas adrese, taču slēdzam līgumu par telpu izmantošanu Rīgas ielā 11 Madonā, kur atradās "Krūmiņa beķerejas" ražošanas telpas, kas ir piemērotas mūsu uzņēmumam. Paredzēts, ka jūnijā ievācamies, sākam darboties aktīvāk.

- Ražotnē paredzētas arī darbavietas?
- Būs, bet kā pirmais darbinieks esmu un būšu es pati. Siers jau izmēģināts eksperimentālos mazos daudzumos, lai saprastu par garšām, niansēm, izejvielām. Sieram, kā zināms, nepieciešams piens un pareizās baktērijas. Patlaban esam atraduši labu piegādātāju, un baktērijas mūsu sieram nāks no Amerikas, kaut mēģinājām arī citus variantus. Pieregulējam garšu, lai produkts būtu konkurētspējīgs un interesants. "Uguns siers" būs pirmais, ko varēs likt arī uz maizītēm vai pie salātiem, bet vispilnīgākā garšas buķete būs tieši grilētā veidā, kad siers ir uzcepts, kausētā veidā. Tāpēc arī nosaukumā izmantots vārds "Uguns siers".
Pašai ar pārtikas tehnoloģiju nav cieša sakara, bet ir jāgatavo ēdiens ģimenei. Protams, būs vajadzīgs speciālists siera nozarē, bet sākotnēji pašai ir jāiziet cauri visiem procesiem, sākot no iekārtu darbības, izejvielām, līdz galarezultātam - kvalitatīvam sieram.

- Kādu palīdzību sniedz Madonas biznesa inkubators?
- Atbalsts ir ļoti liels. Sākšu ar to, ka man inkubatorā ir iespēja strādāt biroja telpās, te organizēt tikšanos. Saņemu daudz noderīgas informācijas, notiek apmācības, un daudzas ir ļoti noderīgas. Tagad būs apmācība par eksporta tēmu, un tas mani interesē, lai biznesu veiksmīgi attīstītu. Viens no jūtamajiem atbalsta veidiem būs finansiālais - granti. Pirmajā gadā diemžēl uzņēmējiem neatbalsta iekārtu iepirkšanu, tas būs jāorganizē saviem spēkiem, bet ir atbalsts zīmola, mārketinga stratēģijas izstrādei, ko saņemam 50% apmērā. Nākamajā gadā būs atbalsts izejvielu un iekārtu iepirkšanai. Arī telpas varam atļauties īrēt, jo pusi īres maksas summas apmaksā.

- Iepazīstiniet, lūdzu, ar sevi!
- Esmu dzimusi, augusi, strādājusi Rīgā. Lauku un mazpilsētas dzīve ir pazīstama, jo bērnībā vasaras pavadīju pie vecmāmiņas (mana vecmāmiņa ir rakstniece un dzejniece Daina Avotiņa, kas katru gadu vēl uzraksta pa divām grāmatām). Jau labu laiku vilka prom no Rīgas burzmas. Pārzinu mārketingu, kur uzkrāta vairāk nekā 20 gadu pieredze, strādājot uzņēmumos "Aldaris", "Lāčplēsis", starptautiskajos "Danon", "Johnson & Johnson" u. c. Laikam pienācis brīdis, lai nevis palīdzētu pelnīt naudu kādam, bet izmēģināt to darīt pašai. Kopā ar māsu Dinu Avotiņu savulaik nodibinājām SIA "Avotiņas", izveidoju savu nelielu reklāmas aģentūru "Marketing Master Class". Mani uzrunāja "Madonas alus", aicinot palīdzēt reklāmas jautājumos, arī sadarbībā ar LIAA. Tā nonācu līdz LIAA, iepazinos ar Madonas biznesa inkubatora vadītāju Ivetu Vabuli, palīdzēju arī "Madonas alus" ražotnei, kas arī darbojas biznesa inkubatorā. Soli pa solim nonācu līdz tam, ka arī pati izveidoju savu uzņēmumu - SIA "Madonas Uguns siers". Esmu ieguvusi sociālo zinātņu bakalaura izglītību psiholoģijā, bet dzīves gaitā esmu gadu mācījusies "Karlsberg" mārketinga akadēmijā, apguvusi mārketingu un pārdošanu, varu dalīties zināšanās. Arī Madonas biznesa inkubatora dalībniekiem esmu lasījusi lekcijas par mārketingu. Tagad uzdodu sev jautājumu, vai tikšu galā ar daudzajiem pienākumiem. Taču, iestājoties inkubatorā, prioritāte ir "Madonas Uguns siers" - izveidot ražotni un uzsākt tās darbību, kā arī sadarbība ar uzņēmumu "Madonas alus", caur kuru nākotnē varēs iepazīt mūsu produktu.


15.05.2020.