Atvēsinošais kārums - saldējums
Vasara ir laiks, kad karstajās dienās tā vien prasās pēc atvēsinošiem, veldzējošiem ēdieniem un dzērieniem. Šādās situācijās vislabāk palīdz saldējums.

Lai gan veikalos ir iespējams iegādāties visdažādākos saldējumus, tomēr mājās paša gatavotais veldzējošais kārums ir visgardākais. Arī pagatavošana nav pārlieku sarežģīta, nav nepieciešamas speciālās saldējuma mašīnas.
Visātrāk var pagatavot saldējumu no ogām un sulām. Vasarā pieejamas visdažādākās dārza un meža veltes svaigā veidā, bet iespējams, ka arī saldētavā vēl no iepriekšējiem gadiem ir kādas sasaldētas ogas vai augļi. Saldējuma pagatavošanai nepieciešamas vairākas sastāvdaļas. Ja mājās ir saldētas ogas, saldēti banāni un grieķu jogurts vai skābais krējums - saldējums būs gatavs vienā mirklī. Atliks vien visas sastāvdaļas sajaukt kopā blenderī. Gatavojot ogu saldējumu, var iztikt arī bez jogurta, sablenderētās ogas ielejot speciālos saldējuma trauciņos. Šāds saldējums ir arī veselīgs, jo ogas, kā zināms, ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām, pietiek arī salduma. Atsevišķi nav jāpievieno cukurs.
Labs un vienkārši pagatavojams kārums ir saldējuma trauciņā sasaldēts jogurts. Ja mājās nav saldējuma trauciņu, var izmantot mazās plastmasas glāzītes - tajās, piepildot ar masu, beigās ieliek saldējuma kociņu.
Ja gribas pagatavot ko sarežģītāku, jāizvēlas receptes, kur galvenās sastāvdaļas ir olas un saldais krējums. Ar bērnības garšu!
Lai saldējums būtu kārdinoši gaisīgs, saldēšanas laikā to regulāri jāapmaisa. Sajauc visas nepieciešamās sastāvdaļas, kā norādīts receptē - šī metode derēs gan jogurta, gan citu piena produktu saldējumiem, gan sorbetiem, kas tiek gatavoti no cukura sīrupa. Tad pārlej saldējuma masu traukā, kur saldējums tiks saldēts. Saldējumu liek saldētavā un saldē aptuveni 20 minūtes.
Kad ap trauka maliņām saldējums sāk sastingt, to izņem laukā no saldētavas un apmaisa ar karoti - tas palīdzēs saldējumam būt krēmīgam un vienmērīgam. Svarīgi -
saldējumu nepieciešams viegli samaisīt, nevis pārkult. Kad veikts šis darbs, trauku ar saldējumu ieliek ledusskapī.
Pēc aptuveni 30 minūtēm saldējumu atkal izņem no saldētavas un apmaisa. Var gadīties, ka šo procesu nāksies atkārtot kopumā 4-5 reizes, līdz saldējums pavisam sasalis un izskatās kā veikalā nopērkamais.
Ja saldējumam izmanto saldo krējumu, saldējuma gatavošanai būs nepieciešama ļoti liela bļoda, daudz ledus, sāls graudi un neliela bļoda, kurā saputot saldo krējumu. Lielajā bļodā saber ledu, pa virsu uzkaisa saldējuma sāls graudus (bez tiem var iztikt, ja nav pieejami).
Virs ledus liek stikla bļodiņu, kurā ieliets saldais krējums, pievienots cukurs un citas šķidrās sastāvdaļas. Saldo krējumu ledus peldē puto ar mikseri, līdz saldais krējums viegli sabiezējis. Tad lielo ledus bļodu ar saldējumu ieliek saldētavā un saldē aptuveni 15 minūtes.
Kad neilgais laiks būs pagājis, bļodiņas virsū esošās saldā krējuma putas būs viegli sastingušas, bet zem tām saldais krējums būs vēl šķidrs. Talkā atkal ņem mikseri un sakuļ saldā krējuma masu, līdz tā ieguvusi izkusušam saldējumam līdzīgu konsistenci. Pēc tam saldējumu pārlej kādā citā traukā vai atstāj turpat, pievieno papildu sastāvdaļas, piemēram, šokolādes gabaliņus vai rozīnes, uzliek vāciņu un liek saldētavā, lai saldējums sastingst pavisam.

Saldējumu receptes

Veselīgais saldējums
Banāni; kakao pulveris; zemesriekstu sviests; grauzdētas auzu pārslas.
Banānus sagriež ripiņās un uz pāris stundām ievieto saldētavā. Tos sablendē kopā ar kakao pulveri un nedaudz zemesriekstu sviestu. Pilda vafelē un dekorē ar grauzdētām auzu pārslām. Šis saldējums jāēd uzreiz pēc pagatavošanas.

Banānu saldējums
1 banāns; 4 olas; 250 saldā krējuma; 3 ēdamkar. pūdercukura; šķipsniņa sāls.
Olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un saputo baltās, stingrās putās. Dzeltenumiem pievieno ēdamkaroti cukura un puto, līdz masa kļūst gaiša un bieza. Sajauc ar saputoto baltumu. Viegli uzputo saldo krējumu ar 2 ēdamkarotēm cukura. Visu sajauc kopā. Sablendē banānu un iejauc iegūtajā masā. Liek saldētavā, ik pa laikam apmaisot, lai saldējums sasaltu vienmērīgi.

Mājas saldējums no skābā krējuma
10 mājas olas; 400 g cukura; 400 g skābā krējuma; 600 ml 3,5% piena.
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumu saputo kopā ar cukuru krēmīgās, baltās putās.
Četru olu baltumus saputo biezā krēmā. Olu dzeltenuma un cukura masā iejauc pienu un skābo krējumu. Pievieno olu baltuma putas. Liek saldējuma gatavošanas ierīcē un gatavo saldējumu. Ja mājās nav saldējuma gatavošanas ierīces, saldējuma masu lej bļodā un liek saldētavā. Puto saldējumu 6 reizes ik pēc 30 minūtēm, lai saldējums nenoslāņotos, bet būtu gaisīgs un viegls.
Gatavo saldējumu ēd kopā ar svaigām ogām vai kādu saldu mērci, piemēram, šokolādes. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks divi litri saldējuma. 

26.07.2019.